Farinata :)

IMG_20140805_153555

Farinata is een soort hartige, dikke pannenkoek gemaakt uit kikkererwtenmeel. In de buurt van Genua, waar de farinata vandaan komt, wordt hij gebakken in een houtoven en gaat er vaak rozemarijn door het beslag. Maar heb je geen houtoven is het ook geen ramp.:) In Nice en aan de Cote d’Azur heet dezelfde pannenkoek socca. En aan de overkant van de Middellandse zee, in Algerije, wordt hij karantita genoemd en gekruid met komijn.
Je kan allerlei toppings op de farinata doen. Ik persoonlijk vind het oorspronkelijke recept, met een beetje fijngehakte rozemarijn, het allerlekkerste. Het is ook heerlijk als bijgerecht bij de bbq met heel veel geroosterde groente. πŸ™‚
Je hebt maar een paar ingredienten nodig. Hou er rekening mee dat het deeg ca. 2 uur moet rusten, dus begin op tijd met je beslag.

Voor het beslag ben je nodig:
2 grote koffiemokken kikkererwtenmeel
1 Β½ koffiemok lauw water
beetje zout
3 eetlepels olijfolie voor het beslag + een flinke scheut olijfolie voor in je pan (ca.2 eetlepels)
zout (1Β½ theelepel) & peper
1 Γ‘ 2 theelepels fijngehakte rozemarijn

Zo maak je het:
Doe het meel in een grote kom, samen met het water. Meng alles goed door elkaar, dek af en laat 2 uur rusten.

IMG_20140805_140228

Na 2 uur zie je wat schuimvorming op de deeg. Haal de schuimlaag voorzichtig af. Voeg nu de olijfolie, zout, peper en rozemarijn aan het deeg toe. Verwarm de oven op 200 graden. Pak een pan of ovenschaal en giet een scheut olijfolie in. Gebruik een lichte olijfolie anders krijg je een beetje bittere smaak. De olijfolie moet niet te overheersend zijn. Ze de pan of ovenschaal op het fornuis en laat goed heet worden. Giet het beslag in de hete pan en zet voorzichtig de pan in de oven. Bak op 200 graden ca. 15 minuten, afhankelijk van je oven. De buitenkant moet krokant zijn en de binnenkant smeuΓ­g.

IMG_20140805_150053

IMG_20140805_153745

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s