Vlierbessen- kruidensiroop :)

IMG_20140824_140101-1

Eind augustus, begin september is een prima tijd om vlierbessen te plukken. Het beste tijdstip is op een mooie, zonnige ochtend. Ik was vanochtend met mijn hond Mickey op zoek naar vlierbessen voor mijn vlierbessensiroop. Zondagochtend, mensen waren aan het fietsen en hardlopen, of hun hond aan het uitlaten. Mickey en ik doken in de vlierbessenstruiken, tot vermaak en soms verwondering van sommige passanten, op zoek naar de mooiste vlierbessen. Was jij vanochtend heel vroeg in Winschoten en omgeving? Zag je iets in de vlierbessenstruiken hangen?……:P

Waarom vlierbessen?
Vlierbessen zijn super-bessen en heel erg gezond πŸ™‚
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103170-de-geneeskracht-van-vlierbessen.html

Deze siroop helpt bij verkoudheid en keelpijn. Je kan bij beginnende keelpijn 3x daags 1 eetlepel innemen. Of je maakt er een heet drankje van door te verdunnen met water; verhouding 50:50

Wat ben je nodig:
schone flessen
vlierbessen
suiker
water
salie
tijm
rozemarijn
sapcentrifuge of kaasdoek & handschoenen

Hoe maak je het:
Vlierbessen zoeken en plukken πŸ™‚
IMG_20140824_090340
IMG_20140824_134210
Thuis goed wassen. Ik was ze een paar keer en laat ze dan staan in ruim water en een flinke scheut azijn (ca. 100 ml azijn op 500 ml water)
IMG_20140824_134236
Pak een pan. Haal nu de bessen van de steeltjes en doe in de pan. Dat kan makkelijk met een vork. Ik knip liever zoveel mogelijk steeltjes er af, gaat sneller. Geen groene bessen gebruiken,die zijn niet rijp. Krijg je alleen maar diaree en buikkrampen van πŸ™‚ Ik had vandaag een 2 l pan vol met bessen. Breng de bessen aan de kook met een bodempje water. Ik heb ca. 300 ml water gebruikt. Iets meer dan een bodempje, maar het voelde goed πŸ˜› Breng het water samen met de bessen aan de kook. Laat 15. minuten zachtjes koken of totdat de bessen open knappen. Haal van het vuur.
Ik zeef de sap en doe de bessen door de sapcentrifuge. Maar je kunt ook alles door een kaasdoek zeven. Als je handschoenen aandoet kan je de bessen goed uitpersen met de handen. Indien je van gekleurde handen houdt doe je het zonder handschoenen. πŸ˜€
Ohhh ik dwaal af. Ik zeef dus de sap en doe de bessen door de sapcentrifuge. Dan doe ik de gezeefde sap en de sap uit de sapcentrifuge samen in een pan. Ik had deze keer 900 cc sap. Op 900 cc sap gaat 900 g suiker. Breng de sap met de suiker aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
IMG_20140824_134108
In de schone flessen doe je 1 takje rozemarijn, beetje tijm en beetje salie.
IMG_20140824_134038
Als de vlierbessensiroop klein beetje afgekoeld is (paar minuten, hij moet nog heet zijn) giet je de vlierbessensiroop in de flessen met de kruiden.
IMG_20140824_133922
De siroop minimaal 3 weken laten staan voor gebruik.
Aangebroken fles in de koelkast bewaren πŸ™‚ VoilΓ‘, laat de herfst maar komen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s